Werk slimmer, niet harder

“Als ondernemer kun je alleen succesvol worden wanneer je bereid bent hard te werken.” In bijna ieder interview met ondernemers lees je wel dat zij hun bereidheid om hard te werken voor hun onderneming (en daarmee andere zaken op te offeren), de enige manier was om een succesvol bedrijf te realiseren. Niemand zal beweren dat je een succesvolle onderneming bouwt door niets te doen, maar het tegenovergestelde van niets doen is niet heel veel doen.
Succesvol wordt je niet door als een kip zonder kop voortdurend in de actie te schieten en je maar niet af te vragen of je wat je nu doet, werkelijk bijdraagt aan je succes. Naar mijn mening kun je echt succesvol worden wanneer je een beetje “niets doen” mengt in je dagelijkse stroom aan activiteiten. Even tot rust komen en je eenmaal per dag serieus de vraag stellen: “is dit nuttig?” kan wonderbaarlijk werken.

Hoe paradoxaal het ook moge klinken, naar mijn mening zijn echt succesvolle ondernemers de ondernemers die zich vooral focussen op “niets doen” en zich hun energie richten op de grootste blokkade die dat “niets doen” in de weg zit. De enige vraag die je als ondernemer zou moeten stellen is: ” waar plaats ik nu de hefboom?”

Een voorbeeld: Stel, je verkoopt een huishoudapparaat die een serieuze tijdsbesparing voor de huisman of -vrouw kan realiseren. De mensen die het apparaat in huis hebben, zweren erbij, maar diegene die het apparaat niet hebben, vinden het maar een raar snobistisch ding. En je weet ook dat veel van de nu ‘blije bezitters’ van dit apparaat er in het verleden ook hun neus voor ophaalden. Welke actie zou ervoor kunnen zorgen dat je verkopen flink toe zouden kunnen nemen?

Je kunt van alles verzinnen, bijvoorbeeld: TV-campagnes, demonstraties op beurzen, het beter voorlichten van personeel in huishoudzaken, verlagen van de prijs, extra mogelijkheden toevoegen (of juist weglaten), een blog of een forum beginnen, noem maar op. En het lijdt dat deze instrumenten je zouden kunnen helpen om de verkopen te doen laten toenemen. Maar alles tegelijk kost teveel energie en je hebt bovendien geen enkel idee welke actie tot wel resultaat heeft geleidt.

Na een marktonderzoek, ontdek je het volgende:

– 50% van de ondervraagden kent het apparaat;
– 45% van de ondervraagden denkt dat het apparaat wel nuttig is (of kan zijn);
– 10% van de ondervraagden heeft wel eens met het apparaat gewerkt
– 8% van de ondervraagden heeft er een in huis.

En hoewel je eerste gevoel was dat de meeste niet-bezitters van het apparaat het maar een onzinnig snobistisch ding vonden, dit maar opgaat voor 5% van de mensen (50% – 45%). Een veel groter deel 35% (45% – 10%) is van mening dat het apparaat wel eens nuttig kan zijn, maar heeft het zelf nooit werkelijk ervaren. Uiteindelijk gaat 80% van de mensen die het apparaat wel eens heeft geprobeerd, over tot de aanschaf van het apparaat.

Stel dat je het aantal verkochte apparaten zou willen verdubbelen. Wat zou minder kosten: de bekendheid van het apparaat verhogen van 50% naar 100% of het aantal mensen dat het apparaat ooit heeft geprobeerd van 10% te verhogen naar 20%? Het antwoord lijkt me duidelijk. Met de cijfers erbij, krijg je een veel beter beeld van waar je met minimale inspanning je resultaat kan verhogen. Anders gezegd: heb jij enig idee hoeveel van de door jou uitgedeelde visitekaartjes (of bezoeken aan je website) uiteindelijk tot een verkoop leiden? En enig idee welk percentage daarvan wel belangstelling had, maar om de een of andere reden is afgehaakt?

Bron: Werken aan je onderneming

Timemanagement jonge professional slecht voor eetgedrag

Jonge professionals proberen op allerlei manieren zo veel mogelijk te doen in de beperkte tijd die ze hebben. Hierdoor korten ze zelfs op hun eettijd.

Dit blijkt uit onderzoek van Ad Rem Young Professionals, gespecialiseerd in werving & selectie van startende professionals. Het onderzoek richtte zich op het ontbijt- en lunchgedrag van ruim 500 ondervraagden.

Efficiëntie is ’the name of the game’

35% ziet zichzelf als een efficiënte planner in de ochtend. Ze staan elke ochtend op precies dezelfde tijd op en doorlopen dezelfde planning, zodat ze geen minuut verspillen. 27% levert elke dag een race tegen te klok en eet in de trein of auto op weg naar het werk. ‘Dit past helemaal in de huidige tijdsgeest om geen moment onbenut te laten en alles zo strak mogelijk te plannen’, verklaart Ramses Serno, directeur van Ad Rem Young Professionals.

Burnout ligt al snel op de loer

Ook tijdens de lunch komt het woord efficiëntie naar voren. 28% neemt maximaal een kwartier voor de lunch, 48% een kwartier tot een half uur. Serno: ‘Young professionals willen alles tegelijk. Het lijkt wel alsof ze twee levens in één proberen te leven: ze steken veel energie in hun carrière en willen daarnaast ook nog sporten, eten met vrienden, op bezoek bij familie et cetera. Het gaat hen vooral om de beleving, maar een mogelijke negatieve uitwerking kan een burnout zijn’.

Bron: Flexmarkt