Timemanagement: leer het van een meester

Sinds het moment waarop zijn dokter hem uitlegde dat hij niet lang meer te leven heeft, zet Randy Pausch alles op alles om het beetje tijd dat hem nog rest goed te gebruiken. Wie kan beter timemanagementtips geven?

Ongeveer een dag of tien nadat het boek ‘ The Last Lecture’ van professor Randy Pausch verscheen, was het al vrijwel uitverkocht (de eerste druk in april dit jaar bestond uit 400.000 exemplaren). Pausch is een hit in Amerika: uitgenodigd door Oprah en uitgeroepen tot persoon van het jaar (een van de drie) door de nationale tv-zender ABC.

Zijn instant populariteit dankt Pausch aan zijn laatste college dat hij in september 2007 gaf voor studenten en collega’s. Hij was toen nog professor aan de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh. Het gebeurt vaker dat een professor wordt gevraagd een lezing te geven alsof het zijn of haar laatste zou zijn. Wat zouden ze hun studenten willen vertellen als het de laatste keer zou zijn?

Kanker
In Pausch’ geval was dat in werkelijkheid ook zo, een jaar eerder had hij van zijn artsen te horen gekregen dat hij alvleesklierkanker heeft. De prognose was dat hij nog maar een aantal maanden een normaal leven zou hebben. De collegezaal zat vol en Pausch’ laatste college, dat op video is opgenomen, is sinds het op internet verscheen miljoenen keren bekeken.

Bijna net zo populair is zijn college timemanagement, dat hij eind jaren negentig al eens gaf en eind vorig jaar op verzoek herhaalde (de cursus is te zien op youtube , google video, vimeo etc.). Thema: wat te doen met een beperkte hoeveelheid tijd? Pausch heeft zich ontwikkeld tot expert.

Zo schreef hij zijn boek ‘The Last Lecture’ niet zelf, dat had teveel tijd opgeslokt die hij niet aan zijn familie, zijn vrouw en drie jonge kinderen zou kunnen besteden. Tussen de behandelingen door fietste hij voor zijn gezondheid een uur per dag, die tijd gebruikte hij om te bellen met een journalist die Pausch’ verhaal na 53 telefoongesprekken optikte.

Te kort
Fun, plezier, daar draait het volgens Pausch om. Dus, als je je werk niet leuk vindt, waarom stap je dan niet op? Het leven is te kort om met tegenzin naar je werk te gaan. Je tijd slim gebruiken is geen doel op zich, vindt Pausch. Het is een middel om plezier te hebben.

Dus: stel doelen, maakt to-do-lijsten, doe de stomste klus eerst en ruim je bureau op. En de allerbelangrijkste investering is een telefoon met speakerfunctie. Dan kun je doorwerken als je in de wacht staat. Een extra computerscherm (Pausch zelf gebruikt drie) werkt volgens hem ook goed. Dan blijft er meer tijd over voor de belangrijke dingen in je leven: je familie en vrienden.

Pausch gaat heel ver in het beschermen van zijn tijd, dat deed hij ook al voordat hij ziek werd. Zo had hij in zijn kantoor behalve zijn eigen stoel alleen een paar klapstoelen tegen de muur staan. Als bezoekers moeten staan, zijn ze eerder weg. Alleen als het bezoek nuttig is, worden de stoelen uitgeklapt. Vervelend is wel dat hij voor zijn timemanagementcursus de tijd neemt, het snoept meer dan een uur op van je tijd. Niet kijken op je werk dus.

Bron: VKBanen

Meer over Randy Pausch op Wikipedia »

Timemanagement? Manage jezelf!

Google scoort 23.000 hits op “training timemanagement”. Nou, jij hebt natuurlijk geen tijd om die allemaal langs te lopen. En groot gelijk heb je. Want je schiet er helemaal niets mee op. Timemanagement bestaat simpelweg niet. Zo, de eerste tijdwinst met het lezen van dit artikel is binnen.
Wanneer men denkt aan timemanagement heeft men vaak een doel voor ogen. Om van de eigen ‘treurige eigenschap’ af te komen dat jij bijvoorbeeld aan sommige dingen niet toekomt, terwijl je bij je volle verstand bent en weet dat het slim zou zijn om dat wel te doen.
Je weet dat je meer kan doen in minder tijd. Effectiever en efficiënter werken. Slimmer plannen. Enzovoorts. Dit artikel gaat er over waarom je dat tot nu toe nooit deed. Kortom, start nu nog met het managen van jezelf!

Het is niet zo dat we niet weten
wat we moeten doen,
we doen het gewoon niet!
Peter Drucker

Een belangrijke vraag is nu: waar ligt dat dan aan. En nog mooier: wat kan ik er zelf aan doen!? Met plezier geef ik je aan het eind van dit artikel een concrete oefening mee. Daar moet je dan nog wel zelf even tijd voor nemen.

Speciaal voor zzp-ers

Dit artikel is speciaal geschreven voor zzp-ers. Jij bent er een en je hebt dus van alles om tijd aan te besteden: de post, boekhouding, offertes, e-mail, website, Linkedin, misschien zelfs studie. Oh ja, en je gewone werk waar je de kost mee verdient: klanten.
Dagelijks vragen heel veel zaken en taken je aandacht. En of je nu vier dagen of 90 uur per week als zzp-er aan het werk bent, de tijd is en blijft je limiet, hoe lang je ook werkt.

lees hier verder >

Bron: www.marcotieleman.nl

Time Management Checklist

Een maandelijkse checklist van WebBep

Organiseer je huis, organiseer je kantoor, organiseer je dagelijkse leven, kortom; organiseer jezelf!
Er is geen betere tijd om met organiseren te beginnen, dan nu!
De maandelijkse Time Management Checklijst helpt je op weg met handige tips.

 1. Huishouden / Schoonmaak / Koken
  Nu de herst is begonnen en het buiten wat kouder wordt, is het hoog tijd de garage/schuur aan te pakken. Gooi alles weg dat je niet meer nodig hebt, bewaar alle verfresten en chemische stoffen voor de Chemokar. Veeg de vloer, stof de planken en lap de ramen. Verwijder spinnewebben. Sorteer alle zaken die bij elkaar horen en gebruik systemen aan de muur om alles overzichtelijk op te hangen — zodat je ruimte hebt voor je fiets of auto!
 2. Familie / Vrienden:
  Heb je gereedschap, boeken of andere dingen van familie of vrienden geleend? Als je het niet meer nodig hebt, gebruik deze maand dan om de geleende spullen terug te geven. Heb je zelf (alweer een tijdje geleden) spullen uitgeleend? Neem dan contact op met de persoon die iets van je heeft geleend, vraag of hij/zij het nog nodig heeft en zo niet, vraag het dan terug.
 3. Kantoor/Thuis werken
  Tijd voor alle zakelijke- en computertijdschriften. Als je hiervan een grote stapel hebt, is de informatie waarschijnlijk al oud. Heb je de tijdschriften nog niet gelezen? Als je meer dan 3 nummers van een tijdschrift niet hebt gelezen, maak dan tijd om ze te lezen of zeg het abonnement op. Als je ze toch niet leest bespaart het je een hoop ruimte en geld.
 4. Time Management
  Herken je dit? Wat moeten we vanavond eten? Stop hiermee! Maak een lijst met minstens 21 maaltijden waar jij en je gezin van houden. Maak de eerste 7 maaltijden simpelweg in de eerste week, de tweede 7 maaltijden in de tweede week en de derde 7 maaltijden in de derde week. Wanneer de vierde week start, begin je gewoon overnieuw met je eerste 7 maaltijden. Dit is een echte tijdbespaarder!
 5. School / Opleiding
  Koop een ordner voor jezelf of je kind(eren). Wie er ook maar op school zit of een cursus volgt. Stop tabbladen voor ieder onderwerp in de binder. Label de tabbladen met verwijderbare labels. Je hebt nu de perfecte plaats om huiswerk en notities in op te bergen. Stop wat lege bladen achter ieder tabblad en je hebt meteen een plaats om notities voor ieder onderwerp op te schrijven. Alles zit in een ordner!
 6. Gezondheid / Fitness
  Al een tijdje niet meer langs de huisarts of de tandarts geweest? Maak deze maand een afspraak met de huisarts of de tandarts of met beide. Je tanden en bijvoorbeeld je ogen onder controle houden, bespaart je tijd en misschien wel een hoop geld later.
 7. Carrière
  Maak de reistijd van en naar je werk productiever. Luister naar een boek op bandje of CD als je naar je werk rijdt. Werk aan je “To Do-lijst” of schrijf een zakelijke brief als je met de trein, tram of bus naar je werk reist.
 8. Persoonlijk
  Maak een ‘TADAA!-lijst’. Iedere keer dat je iets hebt bereikt, of dat nu een promotie op je werk is of een la die je hebt opgeruimd, schrijf je dat én het gevoel dat dit je gaf op je ‘TADAA!-lijst’. Wanneer je nu een baaldag hebt of de nodige motivatie kunt gebruiken, lees je gewoon je ‘TADAA!-lijst’ door om weer inspiratie op te doen.
 9. Business
  Maak een lijst van al je uitgaven. Beslis daarna of je op sommige uitgaven kunt/moet bezuinigen. Besteed je teveel uitgaven aan kantoorartikelen, koeriers, telefoontjes? Omdat je in het verleden misschien veel uitgaf, hoeft nog niet te betekenen dat je in het heden ook waar voor je geld krijgt.
 10. Entertainment
  Verzamel vrienden en familie om je heen en bezoek een evenement bij jou in de buurt (bijvoorbeeld de voetbalclub of de rommelmarkt). Geniet van elkaars gezelschap en van het spel of de rommeltjes.

Bron: Secretaresseportaal WebBep

Timemanagement is onzin

Nog aan het twijfelen over timemanagement …… lees dit artikel van  Bert Plat!

Druk druk druk? Tijd tekort en altijd aan het werk? Je moet nodig een cursus timemanagement om meer tijd te krijgen? Lariekoek!

Zelfs na het volgen van de meest uitgebreide, luxueuze en duurste training timemanagement zitten er nog altijd 3600 seconden in een uur, 604.000 in een week en — grofweg gemiddeld — 2,3 miljard van die dingen in een leven. Als je dan toch meer tijd wilt hebben, stop nu met lezen, doe je sportkleding aan en ga aan je gezondheid werken. Anders dan op die manier ga je echt niet meer tijd krijgen.

Waar ben je mee bezig?

Het gaat er natuurlijk om wat je doet met die 3600 seconden die je dit uur tot je beschikking hebt. En: of dat wat je doet ook overeenstemt met wat je wilt doen. Lees je deze weblog nu omdat je ‘m wilt lezen, of heb je eigenlijk iets beters te doen? En als je eigenlijk iets beters te doen hebt, waardoor heb je je van dat doel laten afleiden?

lees hier verder >