Persoonlijke ontwikkeling

Contact en samenwerking met anderen is een eerste levensbehoefte en geeft ons plezier. Soms is samenwerken binnen je werk, familie of sportclub helemaal niet vanzelfsprekend laat staan gemakkelijk. Je wordt dan geconfronteerd met voor jou lastige situaties. Waar je normaal gesproken andere problemen makkelijk oplost, kom je nu vast te zitten. Meestal roept het allerlei emoties op zoals frustratie, boosheid, je afgewezen of minderwaardig voelen. Of juist arrogantie: “jullie doen het maar mooi zonder mij” In de coachingsgesprekken krijg je helderheid en onderzoek je nieuwe richtingen om met de situatie om te gaan.

Relatie met jezelf

We zorgen aan de buitenkant goed voor onszelf. We zien er goed uit, sporten regelmatig en hebben een mooi huis. Ondanks deze bijna perfecte buitenkant voelen veel mensen zich niet tevreden met zichzelf en met het leven dat ze lijden. Jezelf zien staan en accepteren zoals je bent is een mooi begin van een fijner leven. Of zoals iemand het zo mooi zijn: ik wil weer maatje worden met mezelf.

Plek

Als je binnen een groep of team functioneert, heb je daarbinnen je eigen plek. Deze plek is vaak een afspiegeling van de plek uit je gezin van herkomst en heeft een eigen dynamiek: ‘de grote zijn’ dat wil zeggen de steun van anderen en je leidinggevende zijn, het zwarte schaap zijn en de schuld krijgen van ingewikkelde zaken waar niemand meer grip op lijkt te hebben, onzichtbaar zijn, er ‘tussenin zitten’ als anderen een conflict hebben, je verlamd of te verantwoordelijk voelen etc.

Wanneer die dynamiek in je werk of op een andere plek opduikt dan voelt dat vaak heel bekend en voor je het weet schiet je in je oude patroon. Deze ‘eerste reactiepatronen’ kun je gaan herkennen. Zo krijg je meer vrijheid in je keuzes en handelen.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit krijgt steeds meer bekendheid en inmiddels heeft één op de vijf mensen de kenmerkende eigenschappen zoals opmerkingsbegaafdheid en verantwoordelijkheidsgevoel meegekregen. Wanneer je opgroeit in een omgeving die dit in jouw herkent en je de juiste respons geeft dan zal het een zeer gunstig effect op je ontwikkeling hebben. Echter wanneer je te maken krijgt met onbegrip of afwijzing dan werkt dit remmend op je ontwikkeling en zal je dit merken doordat je problemen tegenkomt in je relaties of werk. Het erkennen van deze problemen die een gevolg zijn van hoogsensitiviteit biedt je de kans om jezelf beter te leren kennen en een oplossing te vinden.

Lees verder over coaching bij hoogsensitiviteit »

Angsten overwinnen

Angst kun je hebben voor één iets zoals: spinnen, autorijden of kleine ruimtes. Een andere uiting van angst is een algemeen gevoel van angst wat op verschillende momenten opspeelt.

Wanneer je in de emotie angst terechtkomt, heb je geen aandacht meer over voor wat er verder nog om je heen is. Door angst ben je je leven aan het inperken en er is maar één manier om dit te veranderen.

Het is mogelijk om grip te krijgen op de angst en hiermee meer ruimte te krijgen om mee te doen in het dagelijkse leven.